top of page

Salut intestinal

L’intestí prim és l’òrgan principal on es genera l’absorció de nutrients en el procés final de la digestió. Una bona salut intestinal es basa en mantenir una digestió adequada per tal que els nutrients es puguin absorvir bé i passin al corrent sanguini per ser metabolitzats i transformats en energia.


A més a més, l’intestí conté diferents tipus de bacteris que junt amb altres cèl·lules s'encarrega de regular no només la digestió, sinó el metabolisme, la salut mental i el sistema immune. És per això, que actualment l'intestí és considerat el segon cervell, ja que estableix una relació bidireccional amb el cervell.


Saber cuidar els nostres intestins és vital per prevenir mancances físiques com la desnutrició, evitar depresions i mantenir-nos en un pes saludable.



Què passa si sentim inflamació?

Quan existeix un procés inflamatori intestinal, és a dir, quan l’abdoment està distés, l’intestí no podrà absorvir adequadament els nutrients a més de garantitzar-nos una estona de malestar.



Per tal d’evitar la inflamació és imprescindible prendre en consideració el següent:


  • Combinar bé els aliments. Tenir en compte que ingerir aliments amb fructosa sobretot desprès de l’àpat produirà una digestió més lenta i tendirà a inflamar l’intestí.

  • Observar el nostre estat emocional: l’estrès i l’ansietat comporta malestar intestinal i la seva flora es veu alterada. Durant aquests moments és bo considerar evitar aliments inflamatoris.

  • Analitzar aliments inflamatoris i saber-los combinar per evitar aquest procés.

    • Lleguminoses: per tal de fer més digeribles aquest grup d’aliments és bo combinar-los amb comí.

    • Làctics: els làctics de per sí són inflamatoris i també poden causar irretabilitat de la dermis. Procurar doncs menjar-ne pocs o tendir a productes més d’ovella o cabra que no ho són tant. El kèfir és una excepció degut al seu alt % de bacteris.

    • Fruita: sempre menjar-la fora d’àpats i totalment sola. La fruita acostuma a ser de difícil digestió.

    • Bolleria o productes de pastisseria: aquesta aliments tenen un gran contingut de sucres, i com a sucre es produeix una fermentació a l’intestí així com ho fa la fruita.


No només es pot optar per detecar aliments inflamatoris a fi d’apaivagar la distensió abdominal, sinó que Per altre banda, hi ha una serie d’aliments que poden apaivagar la inflamació.


Per quins aliments cal apostar per alleujar la inflamació intestinal?


Bàsicalment tots els aliments que contenen omega3 ajuden a reduir la inflamació intestinal: peix blau, fruits secs especialment les nous. També l'oli d'oliva pot ajudar a desinflamar.


No obsatnt, el millor que es pot fer i el més important, és aprendre a escoltar el nostre cos posarnt consciència per saber què ens diu.


Sovint creiem que estar inflamats o fer digestions llargues o gairebé eternes és normal. Viure inflamat mai hauria de ser normal. Si ens sentim inflamats, el nostre cos ens està avisant que hi ha alguna cosa que no funciona correctament.


Cada persona és única i respon diferent amb l'alimentació. Corrobora com et sents desprès de cada àpat i experimenta amb els aliments canviant d'hàbits per saber què és el que et va millor.


BIBLIOGRAFIA


Mahan L.K., Escott-Stump S., Raymond J. Krause. Dietoterapia. 13 ed. Barcelona. Elsevier; 2013.

Perlmutter D. Alimenta tu Cerebro. 1a ed. Vintage Español; 2015.

Enders G. La Digestión es la cuestión. 5 ed. Ullstein Buchverlage GmbH; 2014.

Edward V, Loftus JR. Clinical epidemology of imflamatory bowel disease: Incidence, prevalence and environmental influences. Gastroenterology 2004; 126(6): 1504-1517.


47 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page