top of page

La respiració com a base en l’alimentació

En el ioga, el prana és l'energia de la força vital que anima l'univers sencer. Controlat mitjançant el pranayama, aconseguim posar la ment en tota atenció deixant que el silenci s'apoderi d'aquest moment. És aquí quan aconseguim posar la ment en pau, en silenci.

Amb tranquil·litat i amb aquesta pausa mental, el menjar es converteix en un dels plaers de la vida. Mirem doncs, com assolir-ho.



Què és el pranayama?

Pranayama significa "control de la respiració", yama és el control del prana (l'energia, vida, aire).


Per tant, pranayama és l'acció de poder controlar la nostra respiració per assolir concentració i canviar el nostre estat físic-mental-emocional.

Existeixen diferents tipus de respiracions; respiració abdominal, respiració pulmonar i respiració clavicular a més de la respiració completa on s'inclouen aquestes tres conjuntament.

Són molts els beneficis que aporta la implementació del pranyama:

  • Augmentar la capacitat pulmonar

  • Conduir la ment en estat de pau i tranquilitat.

  • Dormir millor.

  • Millorar la digestió.

  • Revitalitzar el cos.


Com es relaciona la respiració amb l’alimentació?

Gaudir d’un àpat i saber la quantitat adequada d’ingesta està relacionada directament amb la teva respiració.

T'has fixat com menges quan tens ansietat? O com menges quan sents tranquil·litat i et trobes amb pau?


Aquestes són algunes de les preguntes que ens hauríem de fer per poder identificar com ens sentim. Quan sentim ansietat la respiració es centra a la zona clavicular convertint-se en una respiració més curta i entretallada de manera que estressem els músculs i tensionem a les espatlles. D'aquesta manera els nostres àpats es converteixen en un acte mecànic desactivant la consciència i menjant més del que realment necessitem sense poder gaudir d'aquest plaer en plenitud.


Per altra banda, si conduïm la nostra respiració iniciant-la a la zona de l'abdomen i deixant que s'omplin els pulmons des de la seva part baixa, aconseguim estirar els teixits i destensar a poc a poc el diafragma. Si ho fem abans de menjar, els nostres àpats es convertiran en àpats conscients, podent-los gaudir amb el temps que realment requereixen i una quantia apropiada.


Cada cop que vagis a menjar, dedicat uns segons a respirar conscientment.


La respiració revela el nostre estat o estat subjacent. Així que fixa't com respires; ha canviat la teva respiració quan t'has enfadat o durant una discussió? Respires diferent després d'una meditació, o contemplant una escena que t'aporta benestar?


Potser no pots canviar l'estat en el qual et trobes però sí que podràs canviar el mode en com respires.



La respiració és un mirall de la nostre ment.

BIBLIOGRAFIA

Coulter D. Anatomía del Hatha Yoga. 3º edició. Ediciones Obelisco, 2011.

Krasno J., Herrignton S., Lindstrom N. Wanderlust; una guía para el yogui moderno hacia el descubrimiento de tu mejor yo. Libros Cúpula, 2019.

Roth G. Cuando la comida es más que comida. Books4pocket, 2017.

19 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page