top of page
  • Foto del escritorIrina

UJJAYI PRANAYAMA

Actualizado: 24 abr 2020

La respiració ujjayi és un tipus de pranayama (pràctica de control de la respiració) que utilitzem sobretot en vinyasa ioga.

En el vinyasa ioga la respiració es coordina amb el moviment.


Ujjayi és una técnica que ens ajuda a controlar i allargar el temps d’inhalació i exhalació i per tant ens permet controlar la nostra energia. És una respiració que genera escalfor interna, que ens calma i ens condueix amb facilitat a un estat de concentració i connexió cos-ment durant la pràctica d’asanes.

En aquesta respiració inhalem i exhalem a través del nas i alhora tanquem parcialment la glotis per tal de regular el pas de l’aire. La seva principal característica és la de ser una “respiració sonora”. Així doncs, a l’inhalar i a l’exhalar la fricció de l’aire amb la nostra glotis ocasiona una vibració i un so particular. Hi ha qui compara aquest so amb les ones del mar i per això la podem trobar anomenada “respiració oceànica” o amb la respiració de Darth Vader.



A la pràctica, com fem la respiració ujjayi?


  • Per començar porta la barbeta una mica cap al coll (això t’ajudarà a tancar la glotis si no hi estàs acostumada i a activar la musculatura del coll).

  • Inhala profundament pel nas i exhala per la boca com si volguessis entelar un mirall o pronunciar la síl·laba ha.

  • Torna a inhalar profundament pel nas i exhala de la mateixa manera que abans però aquest cop amb la boca tancada i expulsant l’aire a través del nas.

  • Aquesta vegada reprodueix el so també amb la inhalació, inhala profundament pel nas mantenint la glotis tancada (com si entelessis un mirall) i finalment exhala profundament pel nas sonorament.

Al principi pot resultar extrany i complicat, és normal, no passa res. Normalment resulta més fàcil fer l’exalhació sonora i a base de pràctica es va adquirint també la inhalació sonora.


Com sempre, l’important és posar-hi constància, consciència i mantenir-ho present :)

62 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page