top of page

Prevenir l'estrès



Coneixem l’estrès com a mecanisme últil i necessari a la vida per poder desenvolupar accions de manera immediata en moments puntuals, actuant com a mode de “supervivència”. Però o l'estrès crònic o #distrès és aquell que es manté per un llarg perióde en el temps on la persona es troba en estat d’angoixa i patiment continu produïnt una alteració al seu sistema immunològic.

Els desencadenants d’estrès crònic poden ser varis i cada persona respon diferent; estrés laboral, estrés emocional, estrés social, com el que podem viure actualment arrel del virus Covid19, etc. Sigui quina sigui la causa, l’estrès afecta la nostre flora intestinal on tot el conglomerat bacterià es veu afectat i precisament els nostres bacteris són els que ens proporcionen l’equilibri emocional, el nostre pes, etc. I quan estem estressats hi ha un desajust considerable. Malalties de la tiroides de la qual pateix gran part de la població acostumen a venir per l’activació d’un gen ja dins del nostre organisme que es desencadena per una situació d’estrès. Però això us ho explicaré amb detall a l’article sobre la #tiroides.


L’estrès és una emoció adictiva i sovint es fa difícil canviar la conducte de la persona. Quan ens sentim estressats tendim a buscar un cert tipus d'aliments que l´'únic que fan és generar-nos més estrés. En definitiva, és un peix que es mossega la cua.

La bona noticia és que es pot apaivagar i prevenir!


Què podem fer per prevenir-lo?


  1. En primer lloc, prendre consciència de com estem. Para un moment, escolta el teu cos, revisa pensaments i emocions. Què et diuen? Aquest és un treball més profund del que pensem ja que si indaguem força podem trobar moltes coses dins nostre. El cos parla més del que pensem!

  2. En segon lloc, respira. La respiració conscient és la clau. Exiteixen moltes tècniques que involucren la respiració i consciència. Nosaltres posem a l’avast meditacions guiades, classes de ioga perquè et centris en aquests punts. Pots anar a l’apartat online i trobaràs les nostres meditacions. Sigui quina sigui, l’activitat que et conecti, posa-hi els 5 sentits.

  3. Permet expressar l’emoció, allibera-la. El millor es fer-ho mitjançant l'activitat que et conecta.

  4. Per últim, abans de menjar respira profundament. Recorda si realment tens gana o no. L’estrés activa mecanismes per conduir-nos a aliments que realment NO necessitem. L’estrés causa esgotament mental i per tal el cervell et demanarà aliments rics en carbohidrats i sucres (la seva principal font d’energia) i es tradueix amb aliments com bolleria ensucrada o salada, patates fregides, i tot d’aliments amb alt contingut de sucres, salt i greixos poc saludables.



Què hauria de menjar si tinc estrès?


  • Escull aliments amb greixos saludables omega3; fruits secs, peix blau, alvocat, llavors com el lli i la chía.

  • Reducció de sucres i carbohidrats; és a dir aliments amb alt contingut de farines refinades: masses de pizzes, pasta blanca, pa (o reduïr-lo). Aliments alts en sucres i fins i tot escullir peces de fruita més aviat cítriques, kiwis.

  • Augmenta aliments alts en fibra: vegetals, arròs integral, quinoa, fajol.

  • Evitar begudes gasificades, amb cafeïna o teïna i l’alcohol.


Recorda que l'equilibri és la base de tot. L'autoexigència per voler assolir una fita pot conduir a un estat d'estrés que pot ser contraprorduent pel teu estat de salut.




BIBLIOGRAFIA

Mahan L.K., Escott-Stump S., Raymond J. Krause. Dietoterapia. 13 ed. Barcelona. Elsevier; 2013.

Organizació Mundial de la Salut. La organización del trabajo y el estrés; 2004.

Perlmutter D. Brain Maker. 1a ed. Vintage Español; 2015.

Alonso J., Ferrer M., Vilagut G., Angermeyer M., Bernert S [et al.]. European Study of the Epidemiology of Mental Disorders (ESEMeD/MHEDEA 2000) project: rationale and methods. Psychiatric Research. 2002; 11 (2): 55-67.

Mizokamy T., Wu A., El-Kaissi S., Wall J. Stress and Thyroid Autoinmunity. Thyroid. 2004; 14 (12): 1047-1055

Vanderpum M. The epidemiology of thyroid disease. Department of Endocrinology. 2011; 99: 39-51.


31 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page